Haryana Police SI Question paper Answer Key – Shift 1 - JSSC HUB

Get latest exclusive Jssc news updates and study materials.

recent update

Sunday, 2 December 2018

Haryana Police SI Question paper Answer Key – Shift 1

Haryana Police SI Question paper Answer Key – Shift 1


Haryana Police Sub Inspector (Male) Exam Paper 2018 – ( Morning Shift)

1. What is the circum radius (in cm) of an equilateral triangle whose side is 9 cm ?
(A) 3√3
(B) 3√3/2
(C) √3
(D) 3√3/4
Answer – B
2. Choose the missing number in the series 2, 3, 6, 15, 42, ?
(A) 84
(B) 123
(C) 94
(D) 60
Answer – B
3. According to Haryanvi folklore, Guggapir is believed to be the protector of
(A) Human .
(B) Birds
(C) Cows
(D) Snake
Answer –D
4. GPRS is used in mobile phones for
(A) Sending SMS
(B) Data communication
(C) Voice communication
(D) None of the above
Answer –B
5.This festival celebrated on the third of the bright moonlight nights in the month of Shravana. (A) Gugga navami
(B) Sanjhi
(C) Teej
(D) Govardhan Pooja
Answer –C
6. Which of the following is false for Watson and Crick model of DNA ?
(A) The helix has deep, wide major groove and shallow narrow minor groove
(B) The two strands run antiparallely
(C) A complete turn occurs in every 34A°
(D) Adenine can binds to thymine by 3 hydrogen bonds and guanine can binds to cytosine by 2 hydrogen bonds
Answer –
7. Which of the following is not a standardisation organisations in the field of Information Technology?
(A) ISO
(B) ISI
(C) IEEE
(D) ANSI
Answer –
8. Recently referendum on legalise abortion was held in which of the following countries ?
(A) Spain
(B) Italy
(C) Finland
(D) Ireland
Answer –D
9. ____ is a traditional Punjabi oral storytelling that came to South Asia with migrants from the Arabian peninsula.
(A) Rasalila
(B) Katak .
(C) Gugga
(D) Kissa
Answer –C
10. If A and B are symmetric matrices, then AB-BA is
(A) Null matrix
(B) Symmetric matrix
(C) Skew-symmetric matrix
(D) None of these
Answer –  C
11. Earliest evidence of garlic cloves in South Asia was found here which dates to the Mature Harappan Period.
(A) Babarkot
(B) Bhirrana
(C) Balu
(D) Farmana
Answer –
12. In the context of online transaction, BHIM refers to
(A) Bharat Interface for Money
(B) Bharat Immediate Money Transfer
(C) Bharat Interface for Mobile Money
(D) Bharat Internet for Money
Answer –A
13. Maharana Pratap fought against Mughals in the historical battle of
(A) Chittorgarh
(B) Haldighati
(C) Mewar
(D) Lahore
Answer –B
14. Decimal equivalent of binary number 10100101 is
(A) 128
(B) 165
(C) 156
(D) 135
Answer – B
15. An essential feature of Federal System is
(A) Separation of Powers
(B) Divison of Powers
(C) Centralisation of Powers
(D) Autonomy to States
Answer –B
16. _______ is used in cryoscopy to obtain the very low temperatures required for superconductivity.
(A) Argon
(B) Neon
(C) Krypton
(D) Helium
Answer –D
17. Complete the analogy.
Ocean : Water :: Glacier : ?
A) Mountain
(B) Cave
(C) Snow
(D) Desert
Answer –C
18. Recently India’s first 3D Planetarium was inaugurated in which of the following cities?
(A) Nehru Planetarium, Delhi
(B) Swami Vivekananda Planetarium, Mangalore
(C) Tara Mandir, Porbandar
(D) None of these
Answer –A
19. Kalka-Shimla railway, one of the world heritage sites was built in the year
(A) 1989
(B) 1906
(C) 1898
(D) 1888
Answer –C
20. Operator used for dereferencing is
(A) *
(B) &
(C) →
(D) >>
Answer –D
21. In how many ways automobile license plates can be made if each plate contains two different digits followed by 3 different digits ?
(A) 468000
(B) 39000
(C) 260
(D) None of these
Answer –
22. The first Buddhist Council which was held at Rajagraha in 487 B.C. It was presided over by
(A) Moggaliputta Tissa
(B) Mahakassapa
(C) Vasumitra
(D) Mahasamghikas
Answer –B
23. Which of the following districts of Haryana shares its boundary with 2 States?
(A) Yamunanagar
(B) Rewari
(C) Mahendragarh
(D) Charkhi Dadri
Answer –A
24. The total number of terms in the expansion of (x + a) – (x – a)51 after simplification is
(A) 102
(B) 25
(C) 26
(D) None of these
Answer –C
25. What is the remainder when 2125 is divided by 11?
(A) 7
(B) 10
(C) 8
(D) 6
Answer –
26. Which of the following is not a paragraph formatting ?
(A) Alignment
(B) Indentation
(C) Line spacing
(D) Underline style
Answer –D
27. Forgery is defined in IPC under
(A) Section 468
(B) Section 463
(C) Section 465
(D) Section 467
Answer –B
28. If ‘CENTRE’ can be written as ‘CNRCNR’ how ‘HAPPY’ can be written in that code?
(A) YHPYA
(B) HPYHP
(C) AHPYA
(D) HPYAP
Answer –B
29. ______ synthesis consists of heating primary amine and aldehyde with sulphuric acid to give quinolines.
(A) Skraup
(B) Doebner-Miller
(C) Duff
(D) Knorr quinoline
Answer –C
30. Fatehabad district derives its name from the eponymous headquarters town founded by in the 14th century who named it after his son Fateh Khan.
(A) Ghiyasuddin Tughlak
(B) Allauddin Khilji
(C) Firoz Shah Tughlak
(D) None of the above
Answer –C
31. Which of the following is not a geographical feature of Haryana ?
(A) Lower Shivalik Hills
(B) Bagar Tract
(C) Yamuna Ghaggar Plain
(D) Chambal Valley
Answer –D
32. Capital of Syria is
(A) Mousel
(B) Kabul
(C) Damascus
(D) Tel Aviv
Answer –C
33. The book, ‘I Do What I Do’ is written by
(A) Raghuram Rajan
(B) Urjit Patel
(C) Aravind Subramanian
(D) Aravind Panagariya
Answer –A
34. The layer of the atmosphere where electrical conductivity takes place
(A) Stratosphere
(B) Troposphere
(C) Ionosphere
(D) Mesosphere
Answer –C
35. _____ type is best suited to represent logical values.
(A) Enum
(B) Char
(C) Double
(D) Bool
Answer –D
36. Let a, b, c, d, e be the observations with the mean m and standard deviation s. The standard deviation of the observations kx, kx , kxz, kx, kx, is
(A) K + S
(B) s/k
(C) ks
(D) s
Answer –
37. What is the sum of the coefficients in the expansion of (3 + 2x)99
(A) 599
(B) 399
(C) 299
(D) 699
Answer –
38. _______ was established by Babar as memorial to the victory over the throne of Hindustan when he defeated Ibrahim Lodi in 1526.
(A) Shah Qalandar Mosque
(B) Kabuli Bagh
(C) Red Fort
(D) Peacock Throne
Answer –B
39. Value of Hssc haryana police exam 2018 is
(A) O or 3
(B) 3
(C) 3 1/3
(D) None of these
40. Haryana contains 2 National Parks. One of them is Sultanpur National Park. The other one is
(A) Bhindawas National Park
(B) Kalesar National Park
(C) Nahar National Park
(D) Chhilchhila National Park
Answer –B
41. Which of the following function keys is used as a toggle key for changing referencing modes?
(A) F2
(B) F8
(C) F4
(D) F6
Answer –A
42. The law declared by the Supreme Court is binding on all courts within the country. The Article deals with this is
(A) 214
(B) 226
(C) 141
(D) 324
Answer –C
43. Which of the following rivers does not have their origin in Aravali hills ?
(A) Sahibi river
(B) Berach river
(C) Dohan river
(D) Chenab river
Answer –D
44. Compton Shift depends on which of the following ?
(A) Incident radiation
(B) Nature of scattering substance
(C) Angle of scattering
(D) Amplitude of frequency
Answer –C
45. The district of Haryana was carved out from Karnal district on 1 November 1989. On 24 July 1991, it was again merged with Karnal district. On 1 January 1992, it again became a Separate district. Which is the district ?
(A) Rohtak .
(B) Hisar
(C) Panipat
(D) Kurukshetra
Answer –C
46. Ranikhet is a
(A) Viral disease
(B) Nematode disease
(C) Protozoan disease
(D) Fungal disease
Answer –A
47. Which is the primary nutrient element?
(A) Sulphur
(B) Cobalt
(C) Sodium
(D) Potassium
Answer –D
48. The Great Barrier Reef is located in
(A) Australia
(B) England
(C) Saudi Arabia
(D) New Zealand
Answer –A
49. HCV stands for
(A) Heavy Cash Vehicle
(B) Heavy Commercial Vehicle
(C) Hand Commercial Vehicle
(D) Heavy Consolidated Vehicle
Answer –B
50. When Haryana was formed in 1966, was declared as the second state language by Bansilal Govt.
(A) Punjabi
(B) Hindi
(C) Haryanvi
(D) Tamil
Answer –A
51. For real x, if cos 0 = x++, then
(A) is an acute angle
(B) O is right angle
(C) is an obtuse angle
(D) No value of ois possible
Answer –
52.In year ______, Chandigarh declared as the first smoke free city of India
(A) 2002
(B) 2004
(C) 2007
(D) 2018
Answer –C
53. What is related to ‘frog’ in the same way as ‘snake’ is related to “frog’?
(A) Fly
(B) Python
(C) Tadpole
(D) Worm
Answer –A
54. Desynapsis or unpairing of homologous chromosomes is started in _______ stage.
(A) Diakinesis
(B) Anaphase
(C) Diplotene
(D) Zygotene
Answer –D
55. Muhammad of Ghori defeated Prithviraj Chauhan in which of the following places ?
(A) Kurukshetra
(B) Panipat
(C) Rohtak
(D) Taraori
Answer –D




56. The statement T&&T II F&&T where T is true and F is false is
(A) True
(B) False
(C) Neutral
(D) None
Answer –
57. Executive Head of the State is
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) President
(D) Prime Minister
Answer –B
58. Which is the smallest positive integer n, for which (1 + i) 2n = (1 – i) 2n ?
(A) 1
(B) 4
(C) 2
(D) 0
Answer –
59. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Article 214 – Provisions for establishment of High Court
(B) Article 227 – Every High Court is Court of Record
(C) Article 76 – Supreme Court has Original Jurisdiction
(D) Article 131 – Office of Accountant General
Answer –A
60. Find the missing letters that will complete the series l_n_ml/m_n_1.
(A) mnmn
(B) mnnm
(C) mnmm .
(D) nmmn
Answer –
61. Existence of mango groves attests its name to which of the following city ?
(A) Bangalore
(B) Ambala
(C) Amarnath
(D) Chennai
Answer –B
62. How many integers between 1 and 566 are divisible by either 3 or 5 ?
(A) 264
(B) 263
(C) 262
(D) 254
Answer –
63. The quality factor (Q), resonant frequency (f.) and bandwidth (f, – f) of series resonant circuit are related by the equation
(A) Q= fo(f2 -f1)
(B) Q= f2 – f1/fo
(C) fo= Q(f2 – f1)
(D) Qfo = 1/(f2 – f1)
Answer –
64. The Indian Government set up Commission under the Chairmanship of on 23 April, 1966 to divide the existing State of Punjab and determine the boundaries of the new State of Haryana. (A) Justice J. C. Shah
(B) Justice M. Katju
(C) Justice Deepak Mishra
(D) Justice Ranjan Gogoi
Answer –A
65. Choose the word which is least like the other words in the group.
(A) Mettur
(B) Aswan
(C) Hirakud
(D) Sutlej
Answer –A
66. Which one of the following statement is incorrect about ‘Harshacharitha’ of Banabhatta ?
(A) Its first chapter is devoted to the life and family of the author himself
(B) The fifth chapter deals with the ancestors of Harshavardhana
(C) The sixth and seventh chapters deals with wars and conquests of Harshavardhana
(D) The last chapter gives a description of the various religious sects living in the forests of Vindhyas
Answer –
67. If 1/x = 7 1/y = 5 1/z then y + z =
(A) 35
(B) x
(C) 1/X
(D) None of these
Answer –
68. Chairman of NITI Ayog is
(A) Finance Minister
(B) President
(C) Prime Minister
(D) Home Minister
Answer –C
69. A vertical spring is stretched by 3 cm when a load of 3 kg is attached to it. What will be the period of oscillation of spring when a load of 2.45 kg is attached to it?
(A) 0.415 s
(B) 0.315 s
(C) 0.215 s
(D) 0.115 S
Answer –
70. _________ is considered as the first critical manifesto of Urdu poetry.
(A) Muqaddam-e-Sher-o-Shayari
(B) Yaadgar-e-Ghalib
(C) Hayat-e-Saadi
(D) Woh Nabiyon Mein Rahmat Laqab
Paanaywala
Answer –
71. The value of sin 50° is sin 130°
(A) – 1
(B) 1
(C) O
(D) Not defined
Answer –
72. In 18th Asian Games, 2018, Haryana topped the chart among Indian States with 18 medals. These games were held in
(A) Malaysia
(B) Delhi
(C) Indonesia
(D) China
Answer –C
73. Hormone responsible for milk let down is
(A) Oxytocin
(B) ACH
(C) LH
(D) None of these
Answer –D
74. If two events are independent, then
(A) They must be mutually exclusive
(B) The sum of their probabilities must be equal to 1
(C) (A) and (B) are correct
(D) None of the above is correct
Answer –
75. As of now, number of national highways in the State of Haryana are
(A) 25
(B) 29
(C) 32
(D) 36
Answer –B
76. Complete the series starting with the given number, following the sequence of original series. What will come in the place of (iii) ?
105 53 27 14 7.5 4.25
85 (i) (ii) (ii) (iv) (v)
(A) 9.5
(B) 11.5
(C) 9
(D) 11
Answer –
77. _______ or HTTP is the most popular protocol to connect web applications.
(A) Hyper Text Transfer Protocol .
(B) Higher Text Transfer Protocol
(C) Higher Transfer of Text Protocol
(D) Highest Text Transfer Protocol
Answer –A
78. The Arts and Cultural Heritage Trust (TAACHT) has set up the world’s first Partition Museum at Town Hall, Amritsar, Punjab, India. Chairman of this Trust is
(A) Kishwar Desai
(B) Preeti Singh
(C) Sunita Jain
(D) None of the above
Answer – A
79. Haryana’s first armed forces’ preparatory institute will be set up in
(A) Panipat
(B) Sonipat
(C) Chandigarh
(D) Hisar
Answer – B
80. In most of the breeding programmes, the main aim is to develop varieties with which of the following features ?
(A) Dormancy
(B) High yielding ability
(C) Improved quality
(D) Change in maturity date
Answer –
81. Select the odd numerical pair.
(A) (16, 18)
(B) (56, 63)
(C) (96, 108)
(D) (86, 99)
Answer –
82. Montesquieu wrote “constant experience shows us that every man invested with power is apt to abuse it, and to carry his authority until he is confronted with limits.” This is taken from the book
(A) Social Contract
(B) Leviathan
(C) The Republic
(D) The Spirit of Laws
Answer –D
83. _______ algorithms compresses video data to reduce number of bytes that can be easily transmitted and then decompressed.
(A) Volp
(B) MPEG
(C) ETHERNET
(D) LAN
Answer – B
84. What is the genotype of human blood group AB?
(A) IA IB
(B) ॥
(C) IA IA
(D) IB i
Answer –
85. Number of cities included under Smart Cities Mission is
(A) 99
(B) 100
(C) 199
(D) None of these
Answer –B
86. _______ is considered as Haryana’s first ever Sufi poet.
(A) Shaikh Muhammad Turk
(B) Shah Gulam Jilani
(C) Shah Muhammad Ramzan Shaheed
(D) None of the above
Answer – C
87. Who was the first woman judge of Supreme Court of India ?
(A) Fatima Beevi
(B) Rama Paul
(C) Sujata Manohar
(D) None of the above
Answer –A
88. Recently, which of the following States has withdrawn the ‘general consent that was given to the Central Bureau of Investigation (CBI) to carry out search and operations in the State without informing the Government ?
(A) Karnataka
(B) Punjab
(C) Delhi
(D) Andhra Pradesh
Answer –
English Language
Select the correct expression and fill in the blanks :
89. The plaintiff was _____ when the suit was dismissed.
(A) put on
(B) put up with
(C) put out
(D) put in
Answer –
90. He has ______ the world a great deal.
(A) knocked up
(B) knocked about
(C) knocked down
(D) knocked in
Answer –
Identify the figure of speech in the following sentence :
91. “Milton ! thou should’st be living at this hour.”
(A) Oxymoron
(B) Euphemism
(C) Simile
(D) Apostrophe
Answer –
92. “The child is the father of the man.”
(A) Hyperbole
(B) Epigram
(C) Antithesis
(D) Metaphore
Answer –
Fill in the blank with appropriate preposition selecting from the given options :
93. Indulgence _____drink is one of the roads to ruin.
(A) to
(B) with
(C) in
(D) for
Answer –
94. The Motor Vessel Victoria is bound ______ Naples.
(A) by
(B) through
(C) to
(D) for
Answer –
Question number 95 to 100 are from Hindi language
95. “माँ बच्चे को दूध पिलाती है” इस वाक्य का कर्मवाच्य रूप है
(A) माँ से बच्चे को दूध पिलाया जाता है।
(B) माँ बच्चे को दूध पिलायेगी।
(C) माँ बच्चे को दूध पिला रही है।
(D) माँ ने बच्चे को दूध पिलाया।
उत्तर. –– A
96. राजा की सभा = “राजसभा” यह कौन सा समास है ?
(A) द्वन्द्व
(B) तत्पुरुष
(C) अव्ययी भाव
(D) बहुव्रीहि
उत्तर. –– B
97. शब्द किसे कहते हैं ?
(A) एक या एक से अधिक वर्णों के समूहों को
(B) ध्वनि की लघुत्तम इकाई को
(C) एक या अनेक वर्णों से मिलकर बनी हुई सार्थक ध्वनियों को
(D) एक या एक से अधिक ध्वनि समूहों को
उत्तर. –– C
98. ‘लड़का’ शब्द का भाववाचक संज्ञा का रूप है
(A) लड़के
(B) लड़कपन
(C) लड़की
(D) लड़कियाँ
उत्तर. –– B
99. ‘तारे गिनना’ मुहावरे का अर्थ है।
(A) हार मानना
(B) क्रोध बढ़ाना
(C) अधिकार रखना
(D) नींद न आना
उत्तर. –– D
100. कौन सा वाक्य शुद्ध है ?
(A) राम ने कहानी सुनी है।
(B) राम ने कहानी सुनता था।
(C) राम ने कहानी सुनता है।
(D) राम ने कहानी सुनेगा।
उत्तर. –– A

No comments:

Post a Comment